måndag 24 oktober 2022

Att sticka sockar (eller strumpor)



Carina berättade om sin sockstickning i förra veckan. Så jag, Kerstin, tar över och berättar lite från min horisont idag.

Vad är en strumpa och vad är en socka? Jag pratar oftast om strumpor när jag stickar i tunna garner och sockar när jag stickar tjockare garner. En del håller med mig, och andra inte, men det är inte hela världen.

Vilka stickor använder jag. Mest blir det strumpstickor. Jag kan sticka magic loop, men tycker mest att jag trasslar in mig i kablarna, så jag föredrar strumpstickor. Till garn på 400 m/hg använder jag gärna nr 2,25. Ju tätare du stickar, desto bättre håller strumporna.

Jag stickar oftast skaft-ner. Då har jag bra koll på hälstorlek och fotlängd, tycker jag. Jag stickar tå-upp också, men har svårt att få dem att bli lagom stora, när jag följer en beskrivning. Men jag har en kort, hög fot, rätt så tunn, så den är nog inte anpassad efter andras beskrivningar :-). Någon dag får jag lägga tid på att göra en tå-upp- beskrivning som passar min fot. Strumporna på bilden ovan är stickade tå-upp efter en beskrivning från Skewyarns, men de sitter inte riktigt bra på foten.

Till mig själv stickar jag oftast en traditionell häl, med förstärkt lite längre hälkappa. Stickar jag till andra, så kan det bli nästan vilken typ av häl som helst, beroende på person. Istickshäl blir det väldigt sällan. Jag tycker om att testa nya varianter, dock. Fleegle heel, som Carina pratar om, är bra att sticka, men passar inte min fot så bra.

Inspiration hittar jag hos olika designers, både på Ravelry och utanför. Däremot är jag inte så förtjust i de stora garnfirmorna, främst eftersom de inte alltid har korrekturläst sina mönster så bra.

Jag skulle kunna skriva mycket mer, men vi håller där. Jag avslutar med en bild på mitt senaste strumpprojekt.






Inga kommentarer: